Jan Bradáč

recepty         /
recipes

j a n b r a d a c

životopis CV
 
cesty travels
 
setkání gatherings
 
školy education
 
soutěže competitions
 
ostatní misc
 
kontakt contact
vdolky / pancakes
500 ghladká mouka
40 gmoučkový cukr
50 gmáslo
1 ksvejce
20 gdroždí
 trocha soli
0,25 lmléko
 švestková/hrušková povidla
 tvaroh
500 gsmooth flour
40 gpowder sugar
50 gbutter
1egg
20 gyeast
 a bit of salt
0,25 lmilk
 plum/pear jam
 cottage cheese
Smíchame droždí, lžíci cukru, 2 lžíce mléka a lžíci mouky v malém kastrůlku, uděláme kvásek a necháme chvíli kynout. Pak dáme do velké mísy mouku, cukr a sůl. V jiném malém kastrůlku rozpustíme máslo, smícháme s mlékem a vidličkou v něm rozšleháme vejce. Celé to slijeme do velké mísy a přidáme vykynutý kvásek. Vše pořádně smícháme, aby se těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Nakonec poprášíme těsto moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu. Poté uděláme z těsta přibližně 1 cm tlustou placku a pomocí hrnku vykrájíme kolečka. Smažíme v cca 2 cm silné vrstvě oleje. Vdolky namažeme povidly a navrch přidáme žervé s cukrem a mlékem.
Mix yeast, a spoon of sugar, 2 spoons of milk and a spoon of flour in a small pot and so make leaven, and leave it to rise for a while. Then put flour, sugar and salt into a big bowl. After that let the butter melt in another small pot, mix with milk, and with a fork whip the whole egg in it. Pour the whole into the big bowl and add the risen leaven. Mix everything properly so that the dough does not stick. If it does add more flour. In the end sprinkle the dough with flour and cover it with a cloth, and leave it to rise for about an hour. Then make approx. 1cm thick layer out of the dough and in it using a mug cut circles. Fry in 2cm thick layer of oil. When done spread the plum jam on top and on the very top put the mixture of cottage cheese, powder sugar and milk.